Η αλήθεια για το υπέρογκο πρόστιμο σε στοιχηματική εταιρεία

Υπολογισμένο με εντελώς λάθος τρόπο και κατά συνέπεια μη εισπράξιμο είναι το υπέρογκο πρόστιμο των 186,7 εκατ. ευρώ το οποίο και επιβλήθηκε σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου GVC η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Sportingbet.

 


Η αλήθεια για το υπέρογκο πρόστιμο σε στοιχηματική εταιρεία

Το πρόστιμο αφορά οφειλές που αφορούν τα έτη 2010 και 2011 και όχι μόνο είναι αδικαιολόγητα υψηλό αλλά και αναμένεται να καταπέσει στα δικαστήρια, στα οποία ήδη έχει προσφύγει η εταιρεία.

Μάλιστα, την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται και οι Times του Λονδίνου, οι οποίοι σε δημοσίευμα τους επικαλούνται αναλυτές της Berenberg που τονίζουν ότι η έφεση που άσκησε η GVC κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτή και ότι «οι ελληνικές αρχές υπερβάλλουν κατά πολύ στο ποσό που φέρεται να οφείλει η εταιρεία σε φόρους».

Επιπλέον, η βρετανική επενδυτική εταιρεία Peel Hunt, στο ίδιο δημοσίευμα, δεν διστάζει να λοιδορήσει τις ελληνικές αρχές για το υπέρογκο ύψος του προστίμου, αναφέροντας στους πελάτες της ότι η υπόθεση «δεν βγάζει νόημα, αλλά αναδεικνύει ότι η οικονομική κατάσταση της GVC είναι καλύτερη από αυτή του ελληνικού κράτους».

Και αυτό γιατί, ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι στοιχηματικές εταιρείες οφείλουν να παρακρατούν φόρο 10% επί των κερδών που δίνουν στους παίκτες, το συγκεκριμένο πρόστιμο υπολογίστηκε επί του συνολικού τζίρου, ο οποίος περιλαμβάνει και το ποσό που πόνταρε ο παίκτης.

Έτσι, όπως εξηγούν, η εταιρεία βρέθηκε μεν αντιμέτωπη με ένα υπέρογκο πρόστιμο, το οποίο και προκάλεσε εντυπώσεις, η πραγματικότητα όμως απέχει πάρα πολύ από τα νούμερα αυτά.

Φορολογικοί αλλά και νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι το πρόστιμο όχι μόνο είναι μαχητό, αλλά και αν προκύψει οφειλή, αυτή δεν θα έχει καμία σχέση με την τρέχουσα. Ενδεικτικό είναι ότι το πρόστιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας GVC είναι «σημαντικά υψηλότερο από τα συνολικά έσοδα της θυγατρικής της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου».

Για να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει, φέρνουν το παράδειγμα ενός παίκτη, ο οποίος πόνταρε 100 ευρώ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, με απόδοση 1,10. Εφόσον κερδίσει, θα πιστωθούν στο λογαριασμό του 110 ευρώ, από τα οποία όμως μόνο τα 10 ευρώ είναι κέρδος, καθώς τα υπόλοιπα 100 είναι το αρχικό κεφάλαιο που στοιχημάτισε. Έτσι, με βάση την κείμενη νομοθεσία, η εταιρεία οφείλει να παρακρατήσει το 10% επί των κερδών, δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα 1 ευρώ.

Εντούτοις, και παρά τα όσα αναφέρονται ρητώς και σε κείμενο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογικές αρχές θεώρησαν ότι η βάση υπολογισμού του προστίμου είναι το σύνολο του ποσού, δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα τα 110 ευρώ. Έτσι, υποστηρίζουν η εταιρεία έπρεπε να καταβάλει σε φόρους 11 ευρώ και άρα υπολόγισαν το πρόστιμο με βάση αυτό. Κάτι όμως που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία αλλά και δεν βγάζει νόημα, καθώς ο παίκτης, παρόλο που πέτυχε στην πρόβλεψή του, βγαίνει χαμένος, καθώς κέρδισε 10 ευρώ αλλά θα πρέπει να πληρώσει 11 σε φόρο!

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι η πρακτική αυτή μόνο εντυπώσεις δημιουργεί και εν τέλει λειτουργεί ως «μπούμερανγκ» για τις φορολογικές αρχές. Και αυτό γιατί τα εν γνώσει τους υπέρογκα πρόστιμα εγγράφονται ως έσοδα, όμως ποτέ δεν εισπράττονται, καθώς καταπίπτουν στο δικαστήριο, δημιουργώντας εν τέλει στρεβλή εικόνα για τα φορολογικά έσοδα και την εισπραξιμότητά τους.

Περισσότερα

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση στον τελικό Κυπέλλου στο Ολυμπιακό Στάδιο, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ συναντιούνται την Κυριακή (20:30) στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, με διαιτητή τον 40χρονο Φινλανδό Μάτιας Γκέστρανιους.

Η ΑΕΚ επιστρέφει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 12 χρόνια. Πρώτος αντίπαλος της είναι ο Αγιαξ, ο οποίος ήταν στον ίδιο όμιλο με την Ενωση και στην πρώτη παρουσία της στη συγκεκριμένη φάση, το 1994.

Η τελευταία ήττα της Λίβερπουλ με παραπάνω από ένα γκολ διαφορά ήταν από την Τότεναμ, έντεκα μήνες πριν. Οι «κόκκινοι» είχαν 64% κατοχή μπάλας, έχασαν όμως 4-1. Στα 19 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος η Τότεναμ έχασε μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι.

To opapbet έχει μπει εδώ και κάποιους μήνες στη ζωή μας, όμως ακόμα δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητό στον κόσμο τι μπορεί να προσφέρει στους παίκτες που επιλέγουν ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ για να παίξουν Πάμε Στοίχημα. Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι το οπαπμπετ, πως λειτουργεί και τι επιλογές δίνει στους παίκτες στοιχήματος.

Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, το νέο χορηγικό πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Champions», που υποστηρίζει έντεκα αθλητές από διαφορετικά ατομικά και ομαδικά αθλήματα.